Galvo Lazer Nedir ?
Giotto Lazer Sistemleri
Firmamız Giotto Lazer sistemleri üreticisi SEI Laser Türkiye distribütörü olarak sektörde uzun yıllardır hizmet vermektedir.
Galvo Lazer Zinciri
Lazer makineleri ile kesim, markalama, tarama vb. ihtiyaçlarınızı karşılamak için tedarikçi zincirimiz ile sizi buluşturuyoruz.
Hızlı, Kaliteli, Ekonomik Çözümler
Firmanız bünyesinde lazer sistemleri bulunmasına gerek kalmadan Giotto kalitesinde her türlü ihtiyacınıza hızlı çözümler sağlıyoruz.
Tüm Türkiye’de Hizmetinizdeyiz
Türkiye’nin neresinde olursanız olun, mutlaka size yakın bir noktada tedarikçimiz bulunuyordur. Hizmet ağımız Türkiye’nin tamamını kapsamaktadır.
Neden Lazer Makineler?
Pantograf ve benzerleri gibi geleneksel manuel, otomatik veya programlanabilir kazıma yöntemleri ile karşılaştırıldığında lazer kazıma makineleri malzemeyi işlemek için sadece lazer ışınını kullandığından ve malzeme üzerine herhangi bir kuvvet uygulamadığından, işlenen malzemede geleneksel yöntemlerdeki gibi bir aşınmaya ve yıpranmaya neden olmaz. Ayrıca lazer ışını kullanılarak işlenen malzemede herhangi bir hasar veya bozulma meydana gelme ihtimali geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında çok daha azdır. Ayrıca lazer ışını yönteminde geleneksel yöntemlerde kullanılan kazıyıcı uçlar gibi herhangi bir sarf malzemesi olmadığından, kullanımları çok daha kolaydır.
Lazer makineler ile işlenen malzemelerde sonuç çok daha hızlı, temiz ve kolay elde edilir. Ayrıca lazer makineler geleneksel kazıma makinelerinden çok daha hızlı olup çok çeşitli malzeme işlenebilmesine olanak tanır.
Lazer Makine Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lazer Makinelerin Özellikleri
İki tip lazer makine vardır:
Yatay Tip Lazer Makineler ( Flatbed): Çalışma alanları nispeten geniş olan bu tip makineler dikey tip lazer makinelere göre daha yavaş olup, herhangi bir üretim bandının bir parçası olarak değil kendi başlarına çalışmak için tasarlanmışlardır.
Dikey Tip Lazer Makineler (Diğer bir adı ile galvanometre'nin kısaltılmışından gelen galvo tipi lazer makineler):Yatay makinelerle karşılaştırıldıklarında çok daha hızlı çalışan, çalışma alanları nispeten küçük olan, üretim bandının bir parçası olabilen tip lazer makineleridir.
Makineleri çalıştıran iki tip yazılım (software) vardır:
Sürücü Yazılımı (Driver Software): İşlenecek malzeme cinsine göre programın önereceği ayar değerlerini, makineyi otomatik veya elle kumanda etme özelliğini, çizim ve resimlendirme yeteneğini, kaşe ve mühür kalıbı çıkartma özelliğini, kabartma, tersyüz ve ayna etkilerini, hareket halinde (on the fly) işlemesini , vektörel, taramalı (raster) veya Bitmap işleme özelliğini, işlemi tekrarlamayı, otofokusu (autofocus), lazer kafayı çalışma alanının herhangi bir noktasından başlatmayı, işlenecek malzemede lazer ışını görünmediğinden kolay ve çabuk konumlandırmayı sağlayan kırmızı nokta işaretleyicisi -lazer işaretleyicisi-, USB'den talimat alabilmesi .... vs gibi özellikleri içerir.
Mizanpaj yazılımı (Layout software): Mizanpaj yazılımları makine üreticisi tarafından makineye özel geliştirilebileceği gibi piyasada satılan CorelDRAW, Adobe Illustrator, Engrave Lab, AutoCAD, Page Maker, Bar Tender, PhotoShop gibi grafik veya Bar code vs...yazılımları olabilir.
Lazer Ünitesinin Özellikleri:
Lazerler, ışının üretildiği maddeden adlarını alırlar. Kazıma ve markalama endüstrisinde CO2, Fiber ve YAG lazerler en çok kullanılanlarıdır.
CO2 Lazerler: Nitrogen ve Helium gazı karışımı içeren karbon dioksit gazı içindeki molekülleri uyararak elde edilir. Bu tip lazerler ürettikleri uzun dalga infrared (kızılötesi) ışınları ile tahta, plastik, akrilik, cam, seramik, deri, mantar, taş gibi metal olmayan katı malzemeleri kazıma ve kesme işlerinde kullanılır. CO2 lazerler genelde kötü ısı ve elektrik ileten malzemeleri işlemek için kullanılır. Çıplak ve kaplanmamış metaller ve yansıtıcı yüzeyler CO2 kaynağından üretilen lazer ışınını Fiber veya YAG Lazerler kadar iyi emmezler. Dolayısı ile CO2 lazerler çıplak ve kaplanmamış metal malzemeyi kazıyamazlar. Buna karşılık eloksallı, üzeri boyanmış veya kaplanmış alüminyum, pirinç veya metalleri başarı ile kazıyabilirler.
YAG Lazerler (Nd:YAG): Az bulunan Neodymium (Nd) ile Yttrium Aluminyum Garnet katı kristali veya çubuğu kullanılarak üretilen lazerler hem metal hem metal dışı malzemelerin işlenmesinde kullanılır. Çok çeşitli YAG lazerler olmakla birlikte (örneğin 10.000 Watt'lık flaş lambalı veya diod pompalı YAG lazerler gibi) genellikle flaş lambalı lazerler çok fazla güç kullandıklarından ve çok ısındıklarından su ile, diod pompalı lazerler ise hava ile soğutulmaları gerekir.
Nd:Yttrium Vanadate Lazerler: YAG lazerlerde karşılaşılan bazı sorunların üstesinden gelmek için kullanılan bu lazerler YAG kristali kadar fazla güç (Watt) üretememekte ancak YAG'dan daha fazla anlık azami güce (peak power) ulaşabilmektedir.
Fiber Lazerler (Ytterbium Fiber): Popülerliğini gittikçe artıran ve yaygınlaşan LED'lerden üretilen ışını Ytterbium fiber optik kablo ile taşıyarak çalışan, hava ile soğutulabilen bu lazerler hem CO2 ve YAG lazerlere göre %50 daha az enerji sarf ederler ve çok daha uzun ömürlüdürler. Fiber lazerler kaplanmamış metaller dahil çok çeşitli malzemeleri işleyebilmektedir. Ayrıca, fiber lazer ışını noktasal olarak CO2 lazer ışınının %10'u boyutunda, 0,0005" - 0,001" arası bir noktasal ışın üretebildiğinden, fiber lazerden elde edilen noktasal güç yoğunluğu yüksek çözünürlük gereken detaylı fotoğraf ve metinler için idealdir. Hemen hemen hiç bakım gerektirmeyen bu tip lazerlerde işletme masrafları asgariye iner.
Lazer Işınından Korumak Ve Lazer Tehlike Sınıfları:
Lazerler tehlike sınıflarına göre 1'den 4 kadar sınıflandırılmaktadır.
Tehlike sınıfı 1 olan lazerler en güvenli çalışma sınıfında olan lazerlerdir. Bu tip lazerler malzemeyi lazer ışınını geçirmeyen ve insanların erişemeyeceği bir ortamda işlediği, malzemenin işlendiği ortamın bir kilitleme sistemi ile güvenceye alındığı, malzeme işlenen ortamın kapağının açıldığında sistemin kendi kendini durdurabildiği lazer sistemleridir.
Tehlike sınıfı 4 ise, lazer ışınının gözle görülebilir açık ortamda olduğu ve insanları korumak için lazer gözlüğü veya benzeri gibi bir önlem alınması gerektiğini belirtir.
Havalandırma Sistemleri:
İnsan sağlığı için en basitinden rahatsız edici, bazı hallerde ise sağlığa zararlı olan ve malzeme işlenirken oluşan duman ve tozun tahliyesi için gereklidir. Bu, hem makineyi kullanan operatörün ve çevresinde bulunan kişilerin sağlığını korumak hem de makinenin ömrünü uzatması ve iyi çalışması için de gereklidir.
Çalışma alanının ve çalışma tablasının boyutları, işlenecek malzemenin boyutlarına uygun olmalıdır.
Lazer Işınının Gücü:
Lazer ışınının gücü makine seçiminde en önemli faktörlerin başında gelir. Daha fazla güç, belirli bir zaman diliminde kazımanın veya kesme işleminin daha hızlı, kazınmanın daha derinlemesine yapılabileceğini belirten parametredir. İşleme hızının sadece güce bağlı değil malzemenin cinsine, kalınlığına ve başka parametrelere de bağlı olduğunu akıldan çıkarmamamız gerekir.
Belirtilen lazer ışın gücü üreticinin garanti ettiği asgari lazer ışın gücüdür. 25 Watt belirtilen bir lazer ışın gücü ölçüldüğünde 30 veya 32 Watt çıkabilir, ancak 25 Watt'tan düşük çıkmamalıdır.
Ayrıca çeşitli teknolojilerde üretilen lazer makinelerin gücü karşılaştırıldığında da çok dikkatli olmak gerekir. Şöyle ki; Diod pompalı YAG lazerlerde üretilen lazer ışını, flaş lambalı veya termal lambalı lazerlerde üretilen lazer ışınından takriben 10 misli daha verimlidir. Bu da lambalı teknolojide 400 Watt'lık bir gücün, diyotlu teknoloji ile üretilen 40 Watt gücündeki lazerden daha az verimli olduğu anlamındadır.
Fiber lazerler ise Nd:YAG ve CO2 teknolojisi ile üretilen lazerlerden %50 daha fazla verimlidir.
Lazer Işının Hareketi:
Kazıma sırasında lazer ışını hareket eder.
Vektörel Hareket: Lazer ışınının çalışma tablasındaki hareketi koordinat şeklinde belirtildiğinde, ışının takip ettiği yoldaki X ve Y eksenlerindeki koordinat değerlerinin aynı anda değiştiğini gösterir.
Kesim yapabilmek için lazer makinenin vektörel hareket imkanı olması lazımdır.
Tarama Hareketi: Kazıma işlemi sırasında lazer ışınının ileri geri hareket ederek hareket etmesidir. Lazer kafası X-ekseni üzerinde soldan sağa bir ray veya kılavuz üzerinde hareket ederken, lazer ışını Y-ekseni üzerinde çok küçük mesafeler salınarak aşağı yukarı hareket ederek belli bir alanı taramasıdır.
Galvo Lazerler: Bu tip lazerler galvanometreye uygulanan gerilim seviyesine orantılı olarak hareket eden küçük aynalardan oluşan bir sistem sayesinde lazer ışınını çalışma alanının istenen noktalarına hareket ettirilir. Galvo lazerlerde lazer kafa X ve Y ekseninde sabittir. Galvanometre ile hem tarama hareketi, hem de vektörel hareketin oluşması sağlanır. Bu tip lazerler makinelerinde lazer ışınları çok hızlı hareket ederler ve genelde endüstriyel uygulamalar için tavsiye edilirler. Markalama işleri için çok uygun ve verimlidirler. Galvo lazerlerin çalışma alanları, yatay lazerlerden çok daha küçük olmakla birlikte, vektörel kazıma işlerinde yatay lazerlerle karşılaştırıldığında galvo lazerler 10 ila 100 misli arası daha hızlıdırlar. Taramalı kazıma işlerinde ise galvo lazerler yatay lazerlerden takriben 2 misli hızlıdırlar.
Lazer Işın Yoğunluğu Ve Mercekler:
Lazerde kesim ve kazımayı yapan etken lazerin gücünden ziyade lazer ışınının belli bir noktaya (Watt/birim alan) yoğunlaşmasıdır. 1/4" çapında oluşturulan lazer ışını hiçbir kesme veya kazıma işlemi yapamaz. Kazıma ve kesme işlemini yapabilmek için lazer ışını bir aynalar ve mercekler sisteminden geçirilerek inceltilir ve yoğunlaştırılır. Örneğin 0.002" çapında bir alanda 40 W lazer gücü, 0,006" çapındabir alanda 40W gücünden çok daha etkilidir. Lazerler için mercekler odak uzaklıkları ve ışının odak noktasındaki boyutları ile tarif edilirler. Çok yüksek çözünürlülük için odak uzaklığının küçük ve lazer ışınının odak noktasındaki boyutları küçük olmalıdır. Ancak yüksek çözünürlülük beklendiğinde makinenin çalışma hızından feragat edilmesi gerektiği de unutulmamalıdır. İşin çeşidine göre değişik mercekler kullanılabilir.
Verimli ve başarılı bir çalışma için merceğin ve optik sistemin her zaman çok temiz ve çizilmemiş olduğunu kontrol ediniz. Lazer makinelerde kullanılan mercekler odak uzaklığı ve odak noktasındaki lazer ışınının çapı ile ifade edilir.
Lazer sistemlerinin optik sistemleri her geçen gün gelişmektedir. Bilindiği gibi hemen hemen her ışın huzmesi kaynağından uzaklaştığında birbirinden uzaklaşır, dolayısı ile çapı büyür gücü azalır. Bunu önlemek için yeni nesil lazer makinelerinde ışın huzmesini sınırlayıcı (beam collimator) kullanılmaktadır. Kısaca ışın huzmesini sınırlayan şey bir mercek sisteminden oluşan ve ışını toplayan ve yönlendiren bir sistemdir.
Lazer Işının Odaklaması:
Lazer ışınının odaklanması için motorlu Z-ekseninin elle veya otomatik olarak kumanda edilmesi mümkündür. İşlenecek malzemenin kalınlığı yazılımda veri olarak girildiğinde bazı sistemler malzeme kalınlığını da dikkate alarak merceği odak uzaklığına otomatik olarak ayarlar.
Diğer Özellikler:
Çalışma tablasının ölçüleri (uzunluk ve derinlik), en büyük işlenecek parçanın ebatları (uzunluk, derinlik ve yükseklik), taramalı kazıma yapıldığında erişilen azami kazıma hızı (cm/sn), özellikle resimler için çözünürlülük (dpi). Makine yüksek çözünürlülükte çalıştırıldığında nispi olarak işleme hızı azaldığını unutmamak gerekir.
Çabuk ve kolay bir şekilde değiştirilebilen çelik, magnetik, vakumlu ve bal peteği tabla seçeneklerinin mevcudiyeti, silindirik, konik kazıma aparatı, işlenen malzemenin tutuşmasını önlemek, eriyen malzemeden çıkan dumanı kazıma kalitesini etkilemesini önlemek için havalandırma destek ünitesinin varlığı, acil durum butonu, lazer tüpünün kalitesi, yazılımın kullanıcı dostu olması,
Trotec Lazer Makinelerinin Özellikleri:
İki tip lazer makine vardır:
Yatay Tip Lazer Makineler
Rayjet
Speedy 100R
Speedy 300
Speedy 500
SP 1500
Dikey Tip Makineler
ProMarker
SpeedMarker CL
SpeedMarker FL
İş istasyonları (CO2)
İş istasyonları (Fiber)
Makineleri çalıştıran iki tip yazılım (software) vardır:
Sürücü Yazılımı (Driver Software)
JobControl
i-Cut
TroCAM
Mizanpaj Yazılımı (Layout Software)
CorelDRAW (cdr),
Adobe Illustrator (ai),
Engrave Lab,
AutoCAD,
Page Maker,
Bar Tender,
PhotoShop gibi grafik veya Bar code vs...yazılımları olabilir.
Lazer Ünitesinin Özellikleri:
CO2 Lazerler
Rayjet
Speedy 100R
Speedy 300
Speedy 500
SP1500
SpeedMark CL
İş istasyonu
YAG Lazerler (Nd:YAG)
Fiber Lazerler (Ytterbium Fiber)
Speedy 100 Fiber
Speedy 300 Fiber
ProMarker
SpeedMarker FL
İş istasyonu
Hibrit Model: (CO2 Ve Fiber Lazer Aynı Makinede)
Speedy 300 Flexx
Lazer Işınından Korumak Ve Lazer Tehlike Sınıfları:
Rayjet
Speedy 100R
Speedy 300
Speedy 500
SP 1500
GALVO LAZER NEDİR?
Her galvo lazer bir giotto galvo lazer değildir. Galvo lazer anlamı kullandığı motorlardan gelmektedir. Galvo lazer teknolojisinden biraz bahsetmek gerekirse galvo lazer 3 ana üniteden oluşur.
Galvo Head dediğimiz scan head yani tarama kafası anlamına gelir .tarama kafasında ise 2 adet galvona motor bulunur. X galvona ve Y galvona. Bu motorların miline bağlı 2 adet ayna vardır. Bu aynalar lazer tüpünden gelen ışını yukarıdan aşağı x ve y koordinatlarında yönlendirme işini yapar.
Beam Expender: Galvo lazer için en önemli teknoloji beam expender olarak bilinmelidir. Lazer tüpünden gelen ışını inceltmeye ve uzun mesafeye ince taşıma teknolojisine denir. Galvo lazer beam expender ne kadar kaliteli ise o kadar iyi bir galvo lazere sahipsiniz demektir. Beam expender içerisinde statik (sabit) ve dinamik (hareketli) olmak üzere en az 2 ve üzeri lens bulunmaktadır.
Lazer tüp: Galvo lazerin ışın kalitesini ve ömrünü belirleyen en önemli faktör lazer tüp yani laser source olarak belirtebiliriz. Başlıca lazer tüplerini kalitesine göre sıralamak gerekirse Rofin Sinar, Synrad, Coherent, üniversal ve tabi cam lazer tüplerini de sıraya koyabiliriz.
Son olarak şunu ifade etmek gerekirse. Galvo lazer inizde olan Tarama kafası, ışın uzatıcı, lazer tüp. Bir kompanenttir. Bunların birbirleri ile koordineli çalışması esastır. bunu da mükemmel bir elektronik ve mükemmel bir yazılım ile yapmak mümkündür.
Galvo Laser (Galvo Lazer ) : http://www.galvolaser.com/
Giotto Lazer : http://www.giottolaser.com/
Fason Lazer Kesim : http://www.fasonlazerci.com/
Seı galvo lazer modelleri : http://www.seilazer.com/
Lgp Panel : http://www.lgppanel.com/
Galvo Lazer Tv ( galvo lazer video ) : http://www.galvolazer.tv/
Necati Sarıkaya İletişim : +0533 713 34 44 necati@aaetum.com
Facebook İletişim : https://www.facebook.com/giottolazer
Linkedin İletişim : https://tr.linkedin.com/in/necati-sarikaya-b35ba55b
Twitter İletişim : https://twitter.com/galvolazer
Facebook Galvo Lazer Sayfa : https://www.facebook.com/Galvo-Lazer-490104437676857
Wordpress galvo lazer : https://galvolazergiotto.wordpress.com/
Google Plus : https://plus.google.com/u/0/+GalvoLazergalvolazer
Papiroom Galvo Lazer : https://papiroom.com/galvolazergiotto
Vimeo Galvo Lazer Giotto : https://vimeo.com/galvolazermodelleri
Pinterest : https://tr.pinterest.com/necati322/
Dailymotion GALVO-LAZER : http://www.dailymotion.com/GALVO-LAZER
Galvo Lazer Youtube : http://www.youtube.com/c/GalvoLazergalvolazer
Galvo Laser Youtube : http://www.youtube.com/c/GalvoLaser
Galvo Lazer Makine Youtube : http://www.youtube.com/c/galvolazermakine
FLEXİ WOOD LAZER AHŞAP MOBİLYA SATIŞ SERVİS Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCsYbb6fzwYQqPwm1R1SY0eA
Necati Sarıkaya Youtube : https://www.youtube.com/channel/UC_6V2_Un7N-xkIAs1y7Ls-Q
Giotto Galvo Lazer Youtube : https://www.youtube.com/user/giottolazer
Galvo Lazer Ahşap Oyma Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCeNG9p-ucYP-des5Pvm-rYw
Fason Lazer Kesim Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCdDm95QBQyyt1DSi7W3P5WQ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder